Er vinsten - eller tartrates, som de hedder på engelsk - usundt eller farligt?
Nej, slet ikke! Lad os lige få afmystificeret begrebet vinsten, som nogle antager er salt, sukker, bundfald eller glasstykker. Det er ingen af delene!
Vinsten er et ganske harmløst biprodukt fra selve vinfremstillingen og for nogle fremstår vinsten ligefrem som et tegn på kvalitet, idet vinen så normalt ikke har været udsat for en en overdreven manipulation i kælderen.
Vinstenen dannes som et stof, kaldet kaliumbitartrat, der kommer af druernes naturlige syrer, der binder sig sammen med kalium under særlige, kølige forhold. Mange vine undergår derfor en stabiliseringsproces, for at undgå at vinstenen dannes inden flaskepåfyldningen. Men dannes forbindelsen først, ja, så får man de synlige krystaliseringer, når vinen har været i køleskab eller i en kølig vinkælder en rum tid.
Når de først er skabt i vinen, vil de ikke forsvinde eller opløses. Men du kan være sikker på, at de ikke påvirker hverken aroma, smag eller kvalitet af vinen.
Hvis du ikke ønsker at de skal være i vinen, kan du blot dekantere vinen over i en karaffel eller filtrere vinen med de værktøjer, som der findes til det.
Så når du ser vinsten i din vin, så bevar roen - de er ganske ufarlige og vil ikke påvirke nydelsen af din vin.
Skriv en kommentar og deltag i debatten! Fortryd kommentar