Gennem flere år har mange af de store aktører på vinmarkedet - tilskyndet af nogle få vinjournalister - argumenteret for, at "den eneste rigtige vin" til julemaden skulle være enten en Amarone- eller Ripasso-vin. Vinene herfra er oftest præget af forholdsvis stor sødme, rosinpræg mv. som efter min opfattelse bliver for kvalm til den danske julemad. Det kræver nemlig sin vin - at kunne matche den danske julemad med sine forskelligartede smagsnuancer som sødt og surt - godt suppleret af en masse fedt!
Derfor anbefaler jeg som gode alternativer til ovennævnte, de fantastiske vine fra Côtes du Rhône i Sydfrankrig. Her tænker jeg især på de klassiske Cru-vine, Chateauneuf du Pape, Gigondas og Vacqueyras, som med deres flotte struktur, fylde, krydderi og alkoholindhold er et rigtigt godt valg til den danske julemad.
Fylden og krydderierne vil kunne matche de "sure" (syrede) nuancer i maden; alkoholindholdet vil kunne matche det fede i maden og den lette sødme i vinene vil være en velegnet makker til de søde nuancer i maden - altså et langt mere perfekt valg!
Så hvis du vil undgå især supermarkedernes kvalm-søde Amarone- og Ripasso-vine, skal du kigge i retning af Côtes du Rhône, hvor du får bedre smag, højere kvalitet - og oven i købet ofte til en fair pris - som står i forhold til det førnævnte.
Men det jo dig som vælger! :-)
Skriv en kommentar og deltag i debatten! Fortryd kommentar